Narghilea, shisha sau hookah? Care este diferența dintre ele?

Răspuns scurt: niciuna!

Deși în persană „shishe” înseamnă „sticlă”, în unele regiuni shisha se referă la tutunul folosit în creuzet,  în altele se referă la tubul din care tragi, iar în unele dialecte arabe denumește vasul unei narghilea sau chiar conducta de apă.

Nu te stresa prea tare însă: în ultimul timp vei auzi toate aceste denumiri, în funcție de locul, țara în care te afli, sau pur și simplu o să le auzi pe toate în același loc, în funcție de cum are fiecare chef să denumească acest minunat obiect.

Care sunt părțile componente ale unei shisha?

Pentru început vom face o scurtă decriere, urmând să detaliem pe parcurs.

O narghilea contine: un vas (de cele mai multe ori de sticlă), o bază la care se conectează furtunul și la care se atașează coloana de fum, tava de cărbuni narghilea, garnitură silicon pe care se montează creuzetul, în care se pune aroma.

Peste creuzet se adaugă fie o folie de aluminiu, înțepată din loc în loc, iar deasupra acesteia cărbunii sau un smoke box sau HMD (heat management device -dispozitiv de reglare a temperaturii) în care se pun cărbunii, de obicei prevăzut cu un capac și mâner pentru o mai bună manevrabilitate. Se poate folosi și un paravânt, mai ales în cazul folosirii foliei, pentru a nu stinge cărbunii.

Veți mai avea nevoie de un aprinzător de cărbuni și clești pentru a scoate cărbunii din acesta. Există o mulțime de accesorii utile care îți pot ușura munca, tot ce trebuie să faci este să te delectezi citind cu atenție informațiile din site-ul nostru.

Cum se prepară o narghilea?

Dacă nu te afli pentru prima dată într-un shisha lounge și ești norocos să se ocupe cineva de tine și să te ghideze la orice pas, nu-i problemă, te ajutăm noi.

Daca ai deja o narghilea completă, un aprinzător, cărbuni și arome, să-i dăm drumul.

Pentru început, ar trebui să te asiguri ca vasul este foarte curat; la fel și furtunul, coloana de fum, creuzetul și smoke box-ul.

Pune la încins 2 sau 3 cărbuni ( pentru creuzet cu folie de aluminiu, de obicei 3 cărbuni, pentru smoke box, de obicei 2 – deci așa ieși mai câștigat).

Pui aroma în creuzet, nu foarte multă, dar nici foarte puțină, aproximativ 20-25 g, în funcție de specificațiile creuzetului tău. Atenție: nu presa prea mult aroma, ea trebuie să fie puțin aerată. Pui folia găurită (vezi pe net modelul) peste creuzetul cu aroma gata pregătită  și aștepți câteva minute (între 5 și 10 min, în funcție de performanța aparatului tău de încins cărbunii).

Dacă folosești un smoke box/HMD sau Kaloud, ai scăpat de găuritul foliei, deci aștepți doar să se încingă bine cărbunii.

Între timp, pui apă în vasul de narghilea, în așa fel încât coloana de fum cu difuzorul care intră în apă să nu fie scufundată mai mult de 2-3 cm. Dacă pui prea multă apă, vei trage foarte greu. Dar nici prea puțină nu e ok. Pe scurt, țeava în apa din vas scufundată vreo 2-3 cm; vezi tu exact la locul faptei.

După ce s-au încins cărbunii, îi iei cu un clește și îi pui peste folie sau în smoke box/HMD/kaloud ( dar aici trebuie neapărat să pui capacul, nu uita).

Dacă ai pus și un muștiuc în capătul furtunului, poți să-i dai drumul. Așează narghileaua undeva la nivelul șoldului sau chiar mai jos. Așează-te comfortabil și trage de câteva ori de probă până se încălzește molasa/aroma (deci nu te grăbi să spui că nu are niciun gust pănă nu ai tras de câteva ori bune).

Acum enjoy and relax singur sau cu cine te-ai hotărât să împarți un moment așa cool!

Sfatul nostru – alege o băutură potrivită în funcție de momentul zilei sau ocazie, un ceai exotic sau un prosecco. Sau orice altceva ai chef sau prin casă.

Have fun!

Cătă apă se pune in vasul de narghilea?

Când pui apă în vasul de narghilea trebuie să iei în calcul un singur aspect. Coloana de fum nu trebuie să fie scufundată în apă mai mult de 2-3 cm. Dacă folosești un silencer (un manșon din silicon, de obicei), îl pui deja la capătul coloanei de fum, ca să faci proba.

Cum se curăță o narghilea?

Unii ar spune că greu, dar nu e chiar așa.

Dacă îți place narghileaua ta, ai grijă să o speli de fiecare dată după ce o folosești. Și după ce s-a răcit întreg sistemul. Mă refer la vas, furtun, creuzet, smoke box. Muștiucurile de plastic se aruncă după fiecare folosire, nu se păstrează pentru dușmani, ok?

Nu bagi niciodată un creuzet de sticlă încins sub jetul de apă, aștepți să se răcească mai întâi, așa cum spuneam și mai devreme.

Există pe site-ul nostru un detergent curățare narghilea, o soluție  cu care poți spăla cu siguranță narghileaua. Coloana de fum și vasul de apă se spală cu ajutorul unor perii speciale, pe care le poți găsi și pe site-ul nostru.

După ce ai spălat tot ce era de spălat, pune toate componentele la uscat, separat (este mult mai ușor așa).

După ce s-au uscat, asamblezi totul la loc, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și planifici următoarea sesiune de fumat shisha cu cine ai tu chef!

Cât durează o sesiune de fumat narghilea?

O sesiune de fumat narghilea nu ar trebui să dureze mai mult de 1 oră. După 45 min se deteriorează dramatic aroma și senzația implicit. Nu cred că vrei să fumezi ceva ce și-a pierdut aroma, bănuiești  și tu că nu mai e ca la început… după vreo 40-45 min ia în calcul să schimbi aroma, cărbunii, apa…și starea de spirit, poate.