Narghilea sau…?
Narghilea, Shisha, Hookah, Nargileh, Argileh, Qalyan, Mada’a, Chillim, Lula, Jajeer, Hubbly Bubbly … Indiferent cum îl numiți, oricum îl scrieți, nu se poate confunda. Acel val dulce de molasă fină în timp ce vă plimbați printr-un bar plin de aburi dulci sau când vă relaxați acasă într-o seară liniștită cu prietenii. Faptul că există atât de multe modalități de a face referire la țeava care bolborosește și pe care o iubim cu toții este o dovadă a cât de răspândită a devenit acest device.
Începuturile shisha
Istoria acestei shisha începe cam de acum 500 de ani. Iar traseul său a pătruns practic în culturile din fiecare regiune din Orientul Apropiat și Mijlociu. Mai recent, occidentalii au descoperit bucuriile pure ale acestei distracții onorate în timp. Au apărut baruri și saloane shisha care răspândesc arome atrăgătoare și fascinante în orașe de pe tot globul.
Originea narghilelei
Vorbim de o istorie de peste o mie de ani ce are originea undeva pe tărâmurile Indiei de nord-vest la granița cu Pakistan. La început construcția narghilelei era simplă, având la bază o nucă de cocos și un tub atașat acesteia.
Traseul de început – tutun Iranian și lemn
Istoria narghilelei se continuă în Imperiul Persan, ce cuprindea atunci Pakistanul, Afganistanul, o mare parte din Asia Mică și câteva regiuni din nordul Africii. În această călătorie, narghileaua a căpătat savoarea dată de o specie deosebită de tutun negru iranian, cultivat și astăzi. Acest tutun era umezit și împachetat în capătul de ceramică deasupra căruia se așezau direct cărbunii pentru a oferi o aromă puternică. Narghilele create în Imperiul Persan erau confecționate manual din lemn și aveau diverse forme.
Adevărata expansiune – Imperiul Otoman
După ce a pătruns în Imperiul Otoman acum 500 de ani, s-a bucurat de o mare popularitate cu precădere în rândul oamenilor înstăriți și intelectualilor. Cu timpul, narghileaua clasică a suferit schimbări în formă și în mărime, apropiindu-se de forma existentă azi. Se trece de la lemn la alamă și sticlă, iar ca elemente estetice se folosesc mozaicul și pictura.
Cafenelele – popularitate și artă de rang înalt
Cafenele sau shisha lounge-urile, cum le zicem noi acum, au devenit locuri de întâlnire. De aici s-a cunoscut o mare creștere în popularitate. Și vorbim de acum câteva sute de ani. Umezirea și pregătirea tutunului au fost ridicate la rang de mare artă. Nu oricine se putea atinge de cărbuni, gestul făcut de cei neinițiați erau văzut ca unul nepoliticos. De aici, narghileaua s-a răspândit în lumea araba. A devenit foarte folosită și apreciată în state ca Egipt, Liban, Maroc, Arabia Saudită, Siria, EAU, Kuweit.
“Fără tradiţie, arta e ca o turmă de oi fără păstor. Fără inovaţie, e un cadavru.”
Winston Churchill
Narghileaua în zilele noastre
Datorită popularității și dezvoltării acestui trend de social smoking, localurile unde se fumează narghilea sunt locuri de întâlnire. Toate categoriile sociale se întâlnesc în aceste locuri în care se discută evenimente moderne și politice. Nu mai au acea notă extrem de exclusivistă, prin care se adresa doar elitelor. Din motive lesne de înțeles, în Kuweit și Arabia Saudită aceste localuri sunt frecventate doar de bărbați. În alte țări musulmane narghileaua este considerată un subiect tabu.
Ce se fumează în ultimul timp?
Tot din punct de vedere istoric, putem observa o schimbare destul de importantă. Dacă la începuturile cele mai îndepărtate se fuma hașiș și opiu, aceste îndeletniciri au fost date uitării. S-a descoperit tutunul negru Iranian, destul de puternic, cu gust pregnant, care a fost fumat foarte mult timp, în starea lui pură.
Tutunul folosit azi la narghilea
Tutunul de narghilea de azi este un amestec. El conţine tutun, melasă de fructe care contine si pastă de curmale, aromă naturală şi umidificator (glicerină vegetală). Mai poate să contină 10% miere. Reţetele variază de un producător la altul, însă în linii mari, acesta este conţinutul. Partea frumoasă este că datorită creșterii masive în popularitate, această artă evoluează intresant și dpdv al mixurilor de arome.
Arome și finețe
Fumul aromat este filtrat prin apă rece pentru a-i oferi consistență. Trecutul marcat de fumatul aromelor tari și pure a apus, mai ales în zonele vestice. Aici, această activitate are un scop mai mult recreațional. E vorba des un de ritual de răsfăț și socializare, nu de a folosi tutunul la maxim ca un fumător profesionist de liga întîi.
Indiferent de ce arome preferați, o sesiune de fumat shisha vă duce cu gândul departe în timp. Fără să vreți, la un obicei care aducea plăcere și relaxare tuturor celor adunați în jurul ei.